Boost Adventure - when enough isn't

Register Sign In Sitemap Søg Forside

Swiss Alpine 2012 - K42

  • RSS
31-07-2012

Fra sjov ide til virkelighed på aaaalt for kort tid ;-) En beretning fra Swiss Alpine 2012 - K42.

For 1½ måned siden sidder jeg og kigger nettet igennem for diverse løb - og falder over et ultramarathon i Schweiz som jeg har kigget på tidligere - Swiss Alpine.

På trods af den noget korte træningstid til løbet, det faktum at jeg aldrig har løbet ultraløb før, tiltaler marathon-distancen med vanvittige 3200 højdemeter over 2 bjergtinder mig meget.
Kalenderen checkes - mest for sjov - for helt realistisk er det nok ikke ;-)
Løbet ligger i slutningen af den uge vi skal være i sommerhus ved vestkysten.

For lige at veje stemningen lidt hos den anden 50% af Team ATS, sender jeg Michael en mail med lidt reklame for løbet . jeg får følgende svar :

"Top looney!
Der er alt for kort tid til.
Vi har overhovedet ikke fået løbet nok.
Vi skal (forhåbentlig) til Thy ugen efter.
Det er "midt" i ferien osv osv.

Med andre ord: Jeg er fresh :-)
"
- og inden jeg får set mig om er jeg kommet til at tilmelde os via hjemmesiden . sh**t ;-)

I et forsøg på at lave et meget komprimeret og effektivt løbeprogram, hvis vi bare lige skal ha´ en masse bjergtræning udover "alm." marathon-træning, checker jeg kalenderen frem mod løbet; øhhhh - det ser ikke godt ud ;-)
Arbejdstider passer ikke godt, en uge hvor vi er i Blokhus, en anden uge hvor Michael er i Barcelona osv. osv. . Skal vi overhovedet nå at træne sammen skal det planlægges!

Alt andet end løb kastes til side (cykling, MTB, kajak, svømning, inlines osv.) til fordel for løb, løb, løb.
Vi starter fint ud med "bjerg"-træning på Amager . Ja - tro det eller lad være - men på flade flade Amager findes der 3 høje der kaldes Uganda-bakkerne på Amager fælled.
Vi når også en enkelt tur ved skibakken i Hedeland - glimrende sted til den slags træning skulle andre komme i samme situation ;-)
Udover de meget begrænsede fællesture bliver det egen træning, hvor jeg tager en tur op og ned (og lidt rundt i området) af Himmelbjerget, træning på stranden i Blokhus m.m.
For Michaels vedkommende går det skidt; efter en tur med sprit nye sko får han store vabler at alt løb droppes i en lidt for lang periode .

Så med andre ord - vi er top-klar til et marathon i bjergene . eller ?

I ugen op til løbet er vi sammen i det sommerhus jeg nævnte i starten. Det bliver til et par gode ture på sti, klitter, strand, ufremkommeligt lyng m.m.

Løbet :

Fredag (27/7) morgen flyver vi til Zürich og tager toget til Davos, hvor vi ankommer om eftermiddagen.
Efter afhentning af startnumre tager vi hotellet.
God mad (pasta/kylling) på et nærliggende pizzaria og tidligt i seng. Vi er bare klar .

Lørdag (28/7) morgen.

09.48 afgår toget fra Davos til Bergün (1300m højde), som er starten på de 42.2 km der ligger forude.
Togturen går forbi noget af den rute den lange distance (79.4 km) og vi hepper kækt på de løbere der er startet kl. 07.00 og på det tidspunkt har løbet ca. 25-30 km.

10.33 ankommer vi til Bergün hvor der er liv og glade dage. Starten på K42 - gruppe 2 (os!) er kl. 11.30 - så vi har fin tid til at aflevere baggage, og få de sidste detaljer på plads.

Vejret er på det tidspunkt - ok; det ser liiidt gråt ud, men temperaturen er fin - 17-18 grader.
5 min. før start er det blevet NOGET mere gråt og kort begynder det at lyne og tordne, og regnen begynder at sile . great .

"BANG" - starten går og vi løber glade afsted; taktikken er lagt : Ikke bruge kræfterne på stejle opstigninger - altså gå i stedet for løb; Hellere gå hurtigt end at løbe i samme tempo og bruge mere energi. Vi er sikre på at vi nok skal få brug for energien på et senere tidspunkt . og vi får ret . Nedad = løb så vidt muligt.

Efter 4km løber ruten fra K78 sammen med K42 og vi "følges" til mål.
De første 10km går fint :) Stille og roligt går det opad. Ikke mere end at der løbes - energien er i top ;-)

I følge den annoncerede ruteprofil får det opad indtil den første top (Keschhütte 2625m) nås ved omkring 17km. Derefter går det nedad et par hundrede meter, og op igen til Sertig (2739m) der nås ved 23km. Derfra går det (i følge profilen) nedad eller ligeud resten af vejen mod mål. Super .

Ved 11km kommer vi væk fra grus og asfalt og ind i smallere spor i skoven. Nu begynder det at gå opad! Der kan ikke længere løbes hele tiden, for det første bliver pulsen alt for hurtigt høj (pga. tynde luft) og for det andet bruges der som tidligere nævnt ALT for meget energi i forhold til at gå hurtigt. Faktisk overhaler vi begge flere der løber hvor vi går .
Jeg går og tænker "Det går da egentlig fint - ja ja - det går kraftigt opad, men jeg kommer frem . super ." . men det viser sig senere at det jeg troede var kraftigt opad var helt forkert.
Ved 12km drejer sporet og bliver meget smalt og med våde sten fra den tidligere regn.
- og SÅ begynder det at gå opad. Stejlt - meget! stejlt. Folk går opad .. ALLE! - og nej - ikke hurtigt, men forestil jer i tæller sekunder . "1. skridt 1..2..3 2. skridt 1..2..3 3. skridt . " osv.
På det tidspunkt ligger min pace på ca. 18min pr. km . altså lige over 3km i timen . - og pulsen var høj!
Sådan fortsatte det til ca. 14km .

Vejret begyndte at arte sig og det blev flot sol :) . selv om det steg konstant, var det nu ikke helt så ekstremt, så farten blev bedre og man kunne løbe lidt igen ;-)
Udsigten . fantastisk!! Schweiz er bare fantastisk!

Sidste stykke mod Keschhütte blev igen stejl og det begyndte at blæse. Da jeg endelig nåede toppen stormede det nærmest, og det var koldt! - MEN FØRSTE TOP VAR NÅET!! :-)
Efter hurtig indtagelse af væske og energi, ville jeg hurtigt væk fra toppen og begyndt nedstigningen fra den anden side. Selv om det var stenet smalt spor der snoede sig rundt var det en befrielse at kunne løbe igen og føle jeg kom lidt fremad - og med følelsen "Der er jo kun 6km til næste (og sidste!) top" var det en ren fryd :) . det gik godt. Ca. halvvejs begyndte det at gå lidt moderat opad igen - men det var egentlig ikke det store problem .
Problemet kom først 1km fra toppen. Fra ruteprofil-kortet kunne jeg huske at der på den sidste km (22-23km) var en vanvittig stigning på 200m - og bedst som jeg troede det var stejlt fra 12-14km viste det sig at være barnemad imod det jeg nu stod overfor.
Det gik bare lodret op! Alle sneglede afsted; ingen overhalede, alle gik i en lang slange med korte tunge skridt opad opad opad . 1km der føltes som 20 . - og så endelig : SERTIG!!! TOPPEN :)
Jeg var træt . meget træt - men også glad! - for NU gik det jo kun nedad (og nå ja - lidt ligeud) mod mål . perfekt! Indtagelse af masser af energi; der var stillet bænke op hvor det blev tilbudt massage til benene. Jeg tog imod med kyshånd. 2 minutters massage af lægmusklerne - skønt! :)
- og så nedad. Kraftigt nedad. Af smal sti med skiftevis sne, konstant våde sten eller mudder, grus osv. Det snoede sig nedad og nedad mod dalen - og det var fantastisk at kunne løbe igen.
Ved bunden - ca. 26km. - ramte vi endelig noget "normal" grus-vej, og nu gik det ikke stejlt længere, men blot støt og roligt nedad. Humøret var i top! Kun 16km tilbage, og det værste var bag mig.
Ved 30km begyndte vejret at ændre sig igen. Det blev mere og mere gråt, og lidt torden kunne høres i det fjerne. Samtidig skiftede ruten fra grusvej til at gå ind i et smalt skovspor. Til at starte med gik det ligeud, men hov! - opad ?? . hmm... nå - det er nok kun kortvarigt - for profilen sagde jo ned .
Ligeud igen - super; - men hva´ - opad IGEN ???? . hmm... man kunne ikke se ret langt frem (hvilket nok var meget godt!) fordi vi var inde i tæt skov, og ruten snoede sig langs bjergsiden.
Det gik nu skiftevis op - og ligeud . HELE tiden! Det var mentalt ret hårdt, da det ikke var det jeg havde forventet - og jeg tænkte konstant - NU må det da snart stoppe!

Det gjorde det også . omkring 33km . - så nedad . skønt! Tordenen blev højere og højere og regnen begyndte.
Samtidig kom jeg ud af skoven og løb nu på asfaltvej igennem en lille bjergby . om som om vi ikke var blevet straffet nok - SÅ åbnede sluserne sig!
Det VÆLTEDE ned med regn, og det lynede og bragede. Jeg løb stille og roligt og forsøgte at holde det kamera jeg havde i den ene hånd fri for alt for meget regn.

36km - snart i mål!! Skønt. Fuldstændig gennemblødt, men humøret i top. 6km tilbage - super!
Ind i skoven igen; smalt spor og nu kunne det da kun gå nedad . det gjorde det også - men ikke meget.
40km skiltet - NU må det snart gå nedad - sidste 2km . rundt om næste hjørne; HVAD NU!! OP IGEN ???? Stien gik op de næste 300m - og SÅ gik det nedad . endelig .

41km nede i byen der summede af liv; fra omkring 37km kunne jeg høre kommentatoren fra stadion - og lyden kom tættere og tættere på . Det regnede stadig konstant - men det var ligegyldigt - jeg kunne se stadion.
42km løb jeg ind på stadion, og kunne nu se målstregen . sidste 200m - jeg forsøgte at lave en lille slutspurt, men der var ikke meget at give af ;-)
MÅL!!!! Jeg klarede det .

Swiss Alpine 2012 - K42; been there - done that ;-)

K78 næste år ?? ;-) . tror det ikke - men jeg tror heller ikke det er sidste gang jeg løber det.
HELT fantastisk løb. Kan anbefales alle der vil prøve noget lidt ud over det sædvanlige :-)

- jeg fik taget ikke mindre end 170 billeder på turen ;-) ... de kan ses på vores facebook-side : www.facebook.com/teamats
Husk at klikke "Synes godt om" ;-)

Tak til deltagerne Michael, Martin
og beretningens forfatter Martin Christian Koch

Læs mere om løbet i kalenderen


Denne beretning er uploaded af: Team ATS, 29-07-2012