Boost Adventure - when enough isn't

Register Sign In Sitemap Søg Forside

Regnvejr på solskinsøen

  • RSS
30-07-2012

Bornholm har måske nok 5% flere solskinstimer end resten af landet. Men man bør ikke tage statistikken for pålydende - det kan altså godt finde ud af at regne på solskinsøen...

 

 

Fredag d. 6. juli

Kl. 10.00: Afgang fra København i silende regn. Heldigvis siger vejrudsigten næsten ingen vind og kun få byger på Bornholm.

Kl. 14.30: Ankomst til Listed. Frokosten indtages på terrassen under en skyfri himmel. Cyklerne og rygsækkene klargøres.

Kl. 19.30: Inden infomødet er der lige tid til at prøveskyde buerne. Jón sætter pilen i centrum i første forsøg. Sådan, det er min makker! Ud af de ca. 100 pile, der efterfølgende skydes, rammer kun et par stykker. Til infomødet afsløres en lille smule af ruten samt div. momenter på den første halvdel af ruten. Det sætter tanker i gang, og div. løsningsforslag diskuteres ivrigt i bilen på vej tilbage til Listed.

Kl. 22.30: Madpakkerne smøres og så godnat.

 

Lørdag d. 7. juli

Kl. 05.00: Uret ringer - fuck en lorte nat. Har sovet elendigt. Jón ligner heller ikke en, der har sovet for godt. Kigger lige på vejrudsigten igen. Den er til gengæld god, ingen regn og så godt som ingen vind. Perfekt. Af sted mod efterskolen.

Kl. 07.30: Kort info møde og udlevering af kort. Vi får kort som nogle af de første, og har ro til at tegne poster ind og nørde rute. For en gang skyld er der nogenlunde ro på inden start, og vi er klar inkl. inliners lidt i ni.

Kl. 08.57: De andre hold kigges ud, de ser skarpe ud. Salomon Trail Tour med raceskøjter, lokale hold med masser af kendskab til øen og de sædvanlige 2-3 militær hold. Jeg har ingen ide om, hvor vi kommer til at ligge i feltet. Bare det går bedre end sidste år, hvor det hele gik op i hat og briller på kajaketapen. Thure kalder os hen til startlinien.

Kl. 09.00: Starten går og både XPD og Challenge hold kører mod nord fra efterskolen. Jón sætter et drabeligt tempo på skøjterne, og jeg ryger om i træksystemet med det samme.

Kl. 09.04: Det begynder at regne - Øhhh, der er vist en på DMI der står til en næse!

Kl. 09.11: Ankommer som det første XPD hold til post 1. Af med skøjterne og løbe 100 m frem og tilbage til posten i strømpefødder. Et lokalt hold tager den gennem skoven med skøjterne på, og kommer ud foran os.

Kl. 09.24: Post 2 for enden af molen i Hasle. Møder en post midt på molen, men vi har glemt kontrolnummeret. Pis! Postbeskrivelsen siger yderst på molen, så sammen med et par andre hold må vi helt ud for enden for at konstatere, at posten er den midt på molen. Det koster meget tid, og vi føler os bagerst i feltet igen.

Kl. 10.18: Vi skifter fra skøjter til løbesko. Ligger umiddelbart nr. 3 efter Salomon og det svenske hold fra Heleneholms Multisport. De tidligere arrangører Andreas og Jesper fra ATB ligger lige efter os.

Kl. 10.54: Løbets første moment. Crossfit i Vang stenbrud. Vi skal hive en sæk sten lodret op fra bunden af stenbruddet. Jóns stemme gjalder: "Hiv - Hiv - Hiv". Vi får sækken op uden problemer, og skynder os videre af redningsstien mod Hammershus. På vejen overhaler vi svenskerne med et snedigt vejvalg.

Kl. 11.36: Næste moment, klippeudspring og svømning. Neden for Hammershus bliver vi beordret ud på en klippe og skal springe i. Jeg er ikke god til højder, men det er overskueligt og jeg kommer i uden for meget ventetid. Vi møder et Challenge hold fra CAS, der giver os et par opmuntrende råb med på vejen. Det ser ud til, at vi har sat svenskerne, de er i hvert fald ikke dukket op, da vi er færdige med momentet. Super, det er bare om at klø på, så vi kan komme hurtigt til rebmomentet, hvor der er varslet flaskehals.

Kl. 12.14: Der er super flot på Hammeren, men der er godt nok langt op til fyret. Jón genkender en af stigningerne fra Etape Bornholm løbet. Det kommer der et par gode historier ud af, og tiden flyver af sted, mens vi kæmper os rundt på Hammeren.

Kl. 13.23: Der er spændt et reb på tværs af Moseløkke stenbrud, og Morten fra Salomon er i gang med kommandokravl, da vi ankommer. Der ryger et par mindre pæne gloser ud af min mund, og vi bliver grinende modtaget af Challenge holdet fra CAS, der har kunnet høre mig hele vejen gennem skoven. Vi finder vores plads i køen, og får at vide, at hvis vi har lyst, kan vi klare bueskydningsmomentet, mens vi venter. Det vil vi naturligvis gerne, og skynder os ned i bunden af stenbruddet. En pil ud af tre bliver sat, det resulterer i 10 min. straf tid. Efter udstået straf returnerer vi til rebmomentet og giver os til at vente. I mellemtiden er instruktionen lavet om, og det ser ud til, vi har mistet vores plads i køen. Ikke i orden! Det ligner op til 2 timers ventetid før det bliver vores tur. Jeg skummer af raseri, og skynder mig at smutte væk fra køen. Jón bliver og forhandler. Jeg får ordnet vores rygsække, fyldt vand på, gjort tørt tøj og mad klar. Jón kommer tilbage og meddeler at kompromiset er, at man kan vente i 40 min. og så klippe posten uden at klatre. Fint, uret siger 43 minutters venten, siden vi kom op fra bueskydning. Vi må videre! Vi klipper posten og løber videre. Efter lidt forvirring finder vi den rigtige asfaltvej, og får spændt skøjterne på. Så går det ellers over stok og sten i den silende regn mod Gudhjem.

Kl. 15.36: Shit, der er glat! Jeg forsøger at bremse, men der sker ingenting. Så jeg kaster mig ud i rabatten for at undgå det helt store styrt. Vi er på vej ned mod sidste post inden skiftezonen. Vejen er stejl og overgroet med noget grønt, yderst fedtet, stads. Længere nede finder jeg Jón, der også er røget ned, heldigvis uden de store skader. På med løbeskoene, klippe posten og så hen mod cyklerne i skiftezonen.

Kl. 16.03: Vi rammer skiftezonen, og får lavet et hurtigt skift til cyklerne. Svenskerne kommer ind ganske kort efter os, så det ser ud til, vi stadig ligger nr. 2. Fedt nok.

Kl. 17.12: Vi kommer ned til cykelparkeringen inden posten i Randkløveskåret. "Hov - Det er sgu da Salomon drengene". Motivationen stiger, vi er ikke langt bagefter. Men så gik det galt. Vi kan ikke finde posten. Postbeskrivelsen siger "ved vandkanten", så hele kystlinien bliver afsøgt. Ikke så nemt i cykelsko. Jeg løber tilbage til cyklerne efter kortet. Det hjælper heller ikke meget. Øv, nu gik det lige så godt. Ved et tilfælde støder jeg på posten ca. 15-20 m. fra vandet. Det kostede lige en halv time. Op på hesten igen, men motivationen har lidt et knæk.

Kl. 18.43: Vi vinker til Jóns familie, da vi passerer gennem Listed. Desværre har vi ikke tid til at stoppe.

Kl. 19.08: Skiftezone i Svaneke. Arrangørerne disker op med rugbrødsmadder med spegepølse. Thures egen favorit. Et par stykker glider ned sammen med en halv kop te. Det er vist holdt op med at regne, jeg registrerer det ikke rigtigt. Jeg er alligevel fuldstændig gennemblødt. Både svenskerne og Andreas og Jesper kommer ind i skiftezonen, mens vi gumler. Så på med løbeskoene og af sted. Vi løber, så langt vi kan, men 10 timers race har sat sine spor. Vi kæmper os ned til Nexø uden at kunne se de andre bag os.

Kl. 20.14: Kajakkerne søsættes. Igen er svenskerne og de lokale lige efter os i skiftezonen. Vi taler om, at Andreas og Jesper nok hurtigt får indhentet os, men vi må bare klø på og finde vores eget tempo. Vandet er fladt, forholdene kan ikke blive meget bedre. Alligevel kommer vi ikke langt, før mine arme syrer, min ryg gør ondt og min nakke er helt smadret. Pludselig virker 5-6 timer i kajak fuldstændig uoverskueligt. "Jeg er færdig" når jeg at sige til Jón. "Vi tager bare én post af gangen" er svaret.

Kl. 22.19: Hvis det ikke lige var for tanken om resten af turen, er det nærmest en hyggelig picnic vi holder os på spidsen af Dueodde. Vi har klippet posten ved fyret, og fejrer det med et par boller og en dele cola. Smerterne er blevet mere udholdelige efter overkroppen er blevet varm, og langsomt men sikkert nærmer vi os Boderne.

Kl. 23.00: Mørket har sænket sig, og pga. vores manglende erfaring i kajakkerne er vi nød til at sætte tempoet ned. Bag os kan vi se et par pandelamper, der kommer nærmere. Vi holder stand indtil næstsidste post inden skiftezonen, men så går vi også ned. Andreas og Jesper forsvinder i det fjerne. Vi må kæmpe tæt på kysten det sidste stykke til Boderne.

 

Søndag d. 8. juli

Kl. 01.20: Endelig kan vi bære kajakkerne i land. Vi fryser og glæder os til at få varmen på cyklerne. Vores kort er desværre fuldstændig ødelagt, og der er store hvide pletter midt i Almindingen. Ikke optimalt når vi skal ind og køre nat orientering lige præcis dér. Vi bruger lang tid på at genskabe kortene, så vi har bare en lille smule at køre efter. Og inden vi forlader skiftezonen er svenskerne også kommet i land. Det begynder at regne igen.

Kl. 02.10: Det regner kraftigt, mens vi kører mod post 37, der ligger næsten hele vejen tilbage i Nexø hvor vi steg i kajakkerne.

Kl. 02.50: Vi støder på Andreas og Jesper der har ledt efter posten i en halv time. Postbeskrivelsen siger "Høj". Problemet er bare, at her er fladt som en pandekage, så posten kan være overalt i den mørke skov. Vi leder og leder, og finder tilfældigt posten på vej tilbage til vejen for endnu en gang at tage en kompaskurs. Vi holder spisepause og lader de andre få et lille hul.

Kl. 03.43: Det bliver altid lyst igen. Et af de mest brugte mottoer på vores hold. Lyset bryder langsomt frem, og alting bliver nemmere. Den største udfordring i Almindingen, udover vores ødelagte kort, er den nye indhegning til bisonokser. Den er bestemt ikke markeret på kortet, til gengæld er den 2 m høj, og alle låger er skruet fast. Så der er kun den lange vej uden om.

Kl. 04.51: Jeg har krise i en halv times tid, og gider ikke rigtig mere. En funden post midt i en stor hvid plet på kortet får dog humøret op igen.

Kl. 05.34: Vi diskuterer strategien for resten af løbet. Det ser knebent ud mht. at nå posterne ved Arnakke. Vi har ikke lyst til at gentage "succesen" fra A-Race, hvor vi kom 30 min. for sent og mistede 4 placeringer på den konto. Igen beslutter vi at tage en post af gangen.

Kl. 06.41: Vi kigger ud over kanten på stenbruddet i Knudsker, og et næsten surrealistisk syn møder os. Det er fuldstændig tåget i bunden af bruddet, så det ligner, vi står oven på en sky. Vi har ikke en chance for at se bunden. Der er helt roligt, bortset fra lyden af hundredvis af måger der skriger under tågen. Men der er ikke en bevægelse at se, kun lyd.

Kl. 06.53: Vi cirkler lidt for at finde en vej ned i bruddet. "Lad os efterlade cyklerne, så er vi fri for at trække dem op" forslår jeg. "Det går hurtigere med at komme ned på cyklerne" argumenterer Jón og kører mod bunden. 30 sek. senere klipper vi posten i bunden, og jeg må give ham ret. Det ville have taget længere tid til fods. Nu venter bare den lede opstigning. Det føles som Tourmalet.

Kl. 07.17: Vi dropper Arnakke og kører direkte mod den sidste skiftezone, og sidste etape, der er ca. 4 km til fods gennem Rønne. Vi skifter og når lige at tale om, hvor langt mon svenskerne er bagefter, da de kommer mod os på cykel. Vi sætter farten op, så meget det nu kan lade sig gøre.

Kl. 07.36: Lige før første post på etapen indhenter svenskerne os. De er på cykel. Jeg prøver at overbevise dem om, at det er en løbeetape, Jón løber videre og da vi kigger tilbage, er svenskerne væk igen.

Kl. 07.57: Vi humper af sted mod efterskolen og bliver overhalet af endnu et hold på cykel. "Kom så drenge, giv det sidste" råber de opmuntrende efter os. Alt min trætte hjerne kan tænke er, at de ikke skal stjæle vores placering ved at snyde.

Kl. 08.19: Sidste post klippes og vi hanker op i de sidste reserver og løber det sidste stykke til mål.

Kl. 08.24: Vi er i mål! Jeg spørger til de to hold på cykel, og efter noget tid kan "praktikanten" fortælle, at de ikke har klippet den obligatoriske post ved sidste skiftezone. Så de har simpelthen bare droppet den sidste etape. Det havde jeg ikke lige tænkt på. Jeg er træt.

Kl. 08.51: Andreas og Jesper kommer i mål med alle posterne klippet. Det er sgu stærkt kørt drenge!

Kl. 09.23: Vi bliver hentet og kørt tilbage til Listed. Luksus. Resultatet bliver at vi bliver nr. 3 i XPD klassen efter Salomon Trail Tour og de lokale fra ATB - vi er godt tilfredse J. Tak for kampen til alle, det var et super fedt løb.

 

 

Tak til deltagerne Anders Hasse Petersen og Jón Trap Jespersen
og beretningens forfatter Anders Hasse Petersen

Læs mere om løbet i kalenderen


Denne beretning er uploaded af: klausm, 7/28/2012