Boost Adventure - when enough isn't

Register Sign In Sitemap Søg Forside

NIGEL AYLOTTS HISTORIE

Det er blandt andet elementer af risici, der tiltrækker deltagerne i Adventure Races. For arrangørerne handler det derfor om at planlægge og afvikle et løb, der er tilstrækkelig udfordrende uden at være decideret farligt.

Der er heldigvis kun få eksempler fra Adventure Race verden, hvor det er gået rigtig galt. Men det gjorde det for den 38-årige australske Nigel Aylott, da han i 2004 deltog i Primal Quest.

Her er hans historie.

Aylott udviste tidligt et stor talent for sport

Nigel Aylott udviste tidligt talent for langdistance løb, som han dyrkede med stor entusiasme og succes i sine unge år. Efterhånden som han udviklede sine navigeringsevner og udholdenhed, blev han grebet af Rogaining, der er en form for langdistance orienteringsløb, hvor målet er at finde så mange poster, som det er muligt inden for en bestemt tidsgrænse. Aylott vandt flere store løb i denne disciplin i perioden 1998-2002.

Team AROC blev skabt

Da Adventure Race sporten udviklede sig i starten af årtusindeskiftet, blev Aylott fascineret af sporten. Han deltog i flere løb med forskellige hold, før han teamede op med tre andre australiere: Tom Landon-Smith, Alina McMaster og Matt Dalziel.

Sammen skabte de det succesfulde Adventure Race Team AROC, der opnåede flere flotte placeringer både i Australien og andre steder i verden. På holdet havde Aylotts bl.a. den vigtige rolle som holdets navigatør.

Team AROC blev således blandt andet nr. 2 i det amerikanske ekspeditionsløb Primal Quest i 2003. Året efter stillede de op igen med et mål om at gøre det endnu bedre - altså at vinde. Før løbet tog Aylott orlov fra sit arbejde for at hellige sig sporten og træningen et hundrede procent.

Aylott var i øvrigt single, og i programmet beskrev Team AROC deres motto således:

Nyd livet, nyd løbet og ha' det sjovt. Og så skal vi finde en kone til Nigel.
 

Aylotts CV

Aylotts imponerende Adventure-CV ser sådan ud:

- Primal Quest, Lake Tahoe, CA, 2. plads, 2003
- Wild Onion, Chicago, 1. plads, 2003
- EcoAdventure, Cairns 1. plads, 2003
- Three Peaks yacht race, Tasmania, 1. plads (bane rekord), 2003
- Mountain Designs Geoquest, Sydney, 2. plads, 2003
- Arrow 24 Hour, Melbourne, 1. plads, 2003
- Three Peaks yacht race, Tasmania, 1. plads, 2002
- Arrow 24 Hour, Melbourne, 2. plads, 2001
- Three Peaks yacht race, Tasmania, 1. plads, 2001
- Eco-Challenge Sabah, Borneo, 3. plads, 2000
- Southern Traverse, New Zealand, 1. plads (mænd), 1999
- Thredbo Enduro, NSW, 2. plads, 3 gange

Andre løb:

- Oxfam TrailWalker, Sydney, 1. plads, 2003
- Australian Rogaining Champion, 2002
- Australian Rogaining Champion, 2001
- Oxfam TrailWalker,1. Australske hold, 2000
- World Rogaining Champion, Canada, 1998
- Victorian Rogaining Champion, 4 gange

Ulykken sker på løbets tredje dag

Den 18. september 2004 sættes et af verdens absolut hårdeste Adventure løb i gang: Primal Quest. Fra start deltager i alt 65 hold med fire deltagere på hver.

Ulykken sker på løbets tredje dag, hvor de to førende hold er nået til kontrolpunkt nr. 21 ud af i alt 40. Team AROC har igennem hele løbet kæmpet om føringen med det amerikanske hold Team Montrail. Begge hold er nu nået til en post på toppen af et højt bjerg. Her holdes der fælles rådslagning om, hvordan de bedst kommer videre, da alle veje ned virker enten for farlige eller for tidskrævende.

Aylott tilbyder at tjekke en mulig rute og kravler som den første langsomt ned gennem en snæver kløft dækket af løse sten og med mange store, løse klippestykker. Et stykke nede stopper han, tjekker den videre vej og råber op til sine holdkammerater og konkurrenterne fra Team Montrail, at alt ser fint ud.

En sten river sig løs og rammer Aylott

Trods Aylotts forsikringer er der fortsat nogen usikkerhed på begge hold om, hvorvidt vejen ned nu også er sikker. Men de beslutter sig for at fortsætte og begynder nedstigningen. Da den syvende deltager bevæger sig ud over kanten, river en stor sten sig løs. Mens det lykkes for de øvrige på klippen at undgå stenen, rammer den Aylott i hovedet, og han dør på stedet.

Efter ulykken stoppes løbet, og holdene kaldes til samling. Efter en mindehøjtidelighed besluttes det - efter aftale med Aylotts familie og hold - at genoptage Primal Quest 2004, der afsluttes med en dags forsinkelse.

Regulering af Adventure race sporten

Ulykken rejste en større debat om regulering af ekstrem sport, der ikke er reguleret i nær samme omfang, som man kender det fra andre sportsgrene som f.eks. cykelsporten.

Der er selvsagt ingen uenighed om, at ulykker skal undgås for enhver pris. Men hvor nogle mener, at der er behov for yderligere regulering og kontrol, er andre af den opfattelse, at det netop er charmen ved sporten, at den fortsat er så ureguleret og uorganiseret, som tilfældet er.

Mød andre Adventure
 Racere på
Facebook