Boost Adventure - when enough isn't

Register Sign In Sitemap Søg Forside

ADVENTURE RACE HISTORIEN

Der har alle dage været eventyrere på ekspeditioner i ukendt land. Opdagelsesrejsende, der skulle krydse oprørt hav, bestige høje bjerge og finde vej de allermest ufremkommelige steder, hvor ingen mand havde sat sin fod før. Se, det var dengang, der var rigtige eventyr til.

I dagens moderne samfund er det knap så nemt at følge sine passioner, hvis man nu tilfældigvis er født med et særligt veludviklet Columbus-gen. Alle tinder er besteget, alle brusende floder er krydset, og hver en plet på jorden er minutiøst kortlagt.

I det moderne samfund er det ikke altid lige nemt at finde eventyret.


Render man derfor rundt med en eventyrer i maven i Danmark anno 2010, kan man f.eks. søge om optagelse i Eventyrernes Klub. Eller man kan kaste sig over Adventure Race.

Den moderne opdagelsesrejsende

Helt grundlæggende handler Adventure Race nemlig om menneskets trang til eventyr, udforskning og udfordring. Det handler om ikke at vide, hvad der sker undervejs. Det ukendte skal opsøges og overvindes, hvilket er en primær drivkraft bag det moderne Adventure Race.

Sat på spidsen mener nogle således, at Adventure Race er udviklet som en form for iscenesat spænding, der kan ses som konsekvens af manglende eventyr i det moderne samfund.
 


 

De første løb

På det knap så filosofiske plan har Adventure Race sporten hentet inspiration fra andre ekstreme sportsgrene som maratonløb, triatlon og ironman.

Der er ikke enighed om, hvilket løb, der kan betegnes som det første Adventure Race.


Der er i øvrigt ikke fuld enighed om, hvilket løb der kan betegnes det første moderne Adventure Race, men mange nævner Karrimor International Mountain Marathon i 1968 som et godt bud.

I 1982 så det nordamerikanske løb The Alaska Mountain Wilderness Classic dagens lys for første gang. Et 6 dages løb, der er karakteriseret ved at være usupporteret - dvs. at man selv skal bære på alt nødvendigt udstyr igennem hele løbet, og at man i øvrigt ikke må få nogen form for hjælp undervejs - altså en slags fuld ekspedition. The Alaska Mountain Wilderness Classic afholdes fortsat.

I 1989 blev The Raid Galoises, der er et ekspeditions løb inspireret af Paris-Dakar Rallyet, lanceret i New Zealand. Den engelske tv-producer Mark Burnetts blev interesseret i dette løb og besluttede sig for at få det til USA.

I 1995 lykkedes det ham at købe rettighederne, og løbet blev lanceret i USA under navnet Eco-Challange. Løbet markedsføres massivt via medierne, og det er i forbindelse hermed, at udtrykket Adventure Race bruges for første gang.

Primal Quest blev afholdt for første gang i 2002.


Eco-Challange blev afholdt sidste gang i 2002 - samme år, hvor det kendte, nordamerikanske ekspeditionsløb Primal Quest blev gennemført for første gang. Primal Quest, der fortsat holdes, blev i 2004 overskygget af veteranløberen Nigel Aylotts død. Læs Nigel Ayotts historie her.  
 

Mød andre Adventure
 Racere på
Facebook